Over Stichting De Lotgenoten

Historie ‘de Lotgenoten’

Een droom

Als je geconfronteerd wordt met kanker, staat je leven ineens helemaal in het teken van deze ziekte. Alles draait om onzekerheid, behandeling, overleven en verwerken.

Dit merkte ook Marcoen Oomen toen hij geconfronteerd werd met deze ziekte. In 1999 werd bij Marcoen uitgezaaide teelbalkanker geconstateerd. “Er volgden twee operaties, eerst werd de getroffen teelbal verwijderd, enkele maanden later de uitzaaiingen.”

Na een periode van chemokuren en herstellen kwam een periode van ups en downs. Tijdens deze periode is hij gestart met de training met als doel om de Jungfrau marathon te gaan lopen. Tijdens de trainingen heeft hij ervaren dat sport en een goede conditie helpen om een ernstige ziekte als kanker te overwinnen. Het geeft weerstand, afleiding en energie; zaken die van levensbelang zijn om ‘het gevecht’ aan te gaan. Door met sport bezig te zijn, kun je ook weer in contact komen met de gezonde positieve kant van het leven.

Hij wilde aantonen dat het leven niet stopt na de diagnose van kanker.
Finishen op de top van de Jungfrau gaf zo’n goed gevoel, dat al snel een volgend doel werd gezocht. Het volgende doel was om mee te gaan doen aan de Roparun.

RoPaRun

RoPaRun is de afkorting van ROtterdam-PArijs-RUN en is de langste non-stop estafetteloop ter wereld. De stichting RoPaRun financiert met de opbrengst van het evenement uiteenlopende projecten ter ondersteuning van kankerpatiënten.

Het motto van de Roparun is:

“trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Tijdens de Roparun kwam bij Marcoen de gedachte om een team op te richten wat alleen maar bestond uit (ex) kankerpatiënten. Die droom werd werkelijkheid in 2005.

Het team ‘De Lotgenoten’ is opgericht in 2005 en had 27 leden afkomstig uit heel Nederland. Wat zij gemeen hadden met elkaar was dat ze allemaal (ex) kankerpatiënt waren, maar ook sportief en positief ingesteld waren.

Het team had zich een speciaal doel gesteld: deelnemen aan de 15de editie van de RoPaRun 2006.
Met de deelname van de Lotgenoten was het de eerste keer dat een team, bestaande uit enkel (ex-) kankerpatiënten, meedeed.

Het motto was: “met lotgenoten lopen voor lotgenoten”

Door het leveren van deze sportieve prestatie wilden wij aantonen dat het leven niet hoeft op te houden nadat kanker is geconstateerd. Om dat uit te dragen werd meedoen het eerste doel, een ander belangrijker doel is het bijeenbrengen van zoveel mogelijk geld voor andere lotgenoten en hun familieleden in het hele land. Met de medewerking van vele bedrijven, instanties en instellingen die zich als sponsor bij ons hadden aangemeld werd dat mogelijk gemaakt.

Vooraf was bepaald dat de deelname van het team aan de Roparun een eenmalig gebeuren zou zijn.

Velen zijn gestopt en enkelen zijn doorgegaan in andere teams. Een aantal teamleden hebben een doorstart gemaakt en hebben het team
t halvezolenlijntje’ opgericht.

De stichting is niet gestopt. De stichting blijft jaarlijks sportieve evenementen te organiseren, waaronder de Mont Ventoux, met als doel geld in te zamelen om de doelen van de lotgenoten te bekostigen.

Elk jaar wordt een verwendag georganiseerd voor kinderen waarvan een van de ouders is getroffen door de ziekte kanker. We hebben al een aantal (andere) doelen gerealiseerd. Deze staan vermeld op onze site.